سنگینی رشد اقتصادی چین بر دوش قطارهای سریع السیر

اقتصادی – سایت تجارت ایران و جین: چین راه‌آهن سریع‌السیر را به حمل و نقل انتخابی برای مسافران در مسافت طولانی تبدیل کرده است، اما این ابرقطارها اهمیت بسیار بیش‌تری دارند و راه‌آهن‌های سریع‌السیر چین مترادف با قدرت اقتصادی رو به رشد آن هستند.

راه‌آهن سریع‌السیر چین

در پایان سال ۲۰۲۳، حدود ۴۵هزار کیلومتر خط‌آهن سریع‌السیر، مناطق دوردست کشور چین را به یکدیگر پیوند زدند که این رقم برای محاصره جهان کافی است. جاه‌طلبی چین این مورد است که راه‌آهن سریع‌السیر را به حمل و نقل انتخابی برای مسافران در مسافت طولانی تبدیل کند، اما این ابر قطارها اهمیت بسیار بیشتری یافتند و مانند قطارهای گلوله‌ای ژاپن در دهه ۱۹۶۰، راه‌آهن‌های سریع‌السیر چین مترادف با قدرت اقتصادی رو به رشد آن شدند. برای پکن، شبکه راه‌آهن پرسرعت وسیله‌ای قدرتمند برای انسجام اجتماعی است که مناطق مختلف را با فرهنگ‌های متمایزشان به هم متصل می‌کند.

ثروتمند شدن با ساخت جاده

عبارت قدیمی چینی «ثروتمندتر شدن با ساخت جاده» بر رهبری چین در این حوزه تاثیر گذاشته است. موفقیت اقتصادی این کشور تا حدی بر پایه سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها از طریق مالیه عمومی و وام‌های دولتی است.

پکن در ابتدا به فناوری وارداتی از اروپا متکی بود. شرکت‌هایی مانند زیمنس و آلستوم مشتاق کمک به چین در این حوزه بودند. از آن زمان، شرکت‌های داخلی نه تنها فناوری و مهندسی خارجی را پذیرفته‌اند، بلکه در پاسخ به فراخوان رهبری چین و برای دستیابی به خوداتکایی علمی، فناوری و مهندسی خود را توسعه داده‌اند. فناوری‌های راه‌آهن پرسرعت چین اکنون در میان بهترین‌های جهان قرار دارند.

کمربند و جاده چین

پکن، قطارهای سریع‌السیر خود را با صادرات فناوری، تخصص و زیرساخت آن به سایر کشورها بخشی از مدل دیپلماتیک خود کرده و بخشی از طرح گسترده‌تر کمربند و جاده چین است که هدف آن ارتقای ارتباط اقتصادی در سراسر جهان است. به‌عنوان مثال، چین سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی در خط‌آهن جاکارتا-باندونگ اندونزی و راه‌آهن ترانس-لائو همچنین خطوط‌آهن در کنیا، ویتنام و تایلند انجام داده است.

سناریوی ایده‌آل این است، پروژه‌های راه‌آهن سریع‌السیر چین می‌توانند با اتصال کشورهای همسایه و تقویت پیوندهای حمل و نقل فرامرزی، یکپارچگی منطقه‌ای را ارتقا دهند که در راستای دیدگاه پکن برای تقویت وابستگی متقابل اقتصادی و توسعه منطقه‌ای است.

جاه‌طلبی‌های ژئوپلیتیکی چین

پروژه‌های راه‌آهن اغلب در چارچوب جاه‌طلبی‌های ژئوپلیتیکی چین نیز دیده می‌شوند. چین با ارائه پشتیبانی زیرساختی قصد دارد نفوذ اقتصادی و سیاسی خود را تقویت کند. در حالی که مزایایی وجود دارد، برخی کشورها نگرانی‌هایی را در مورد پیامدهای مالی پروژه‌های مورد حمایت چین – بار بدهی‌های بالقوه و پایداری سرمایه‌گذاری‌های راه‌آهن پرسرعت در بلندمدت – مطرح کرده‌اند.

همه پروژه‌های قطار سریع‌السیر به راحتی اجرا نشدند. مدل بودجه و برنامه‌ریزی متمرکز دولتی پکن به این راحتی قابل تکرار نیست و برخی از کشورها شاهد به تعویق افتادن پروژه‌ها با کشمکش‌های حقوقی بی‌پایان بوده‌اند.

مسیر راه‌آهن پرسرعت چین

راه‌آهن پرسرعت چین به ۴۵هزار کیلومتر می‌رسد، داده‌های اپراتور ملی راه‌آهن چین نشان داد که طول کل خطوط راه‌آهن پرسرعت چین تا پایان سال ۲۰۲۳ حدود ۴۵هزار کیلومتر رسید و بر اساس کنفرانس کاری گروه راه‌آهن دولتی چین، مسافت پیموده شده شبکه راه‌آهن چین ۱۵۹هزار کیلومتر است.

در سال ۲۰۲۳، سرمایه‌گذاری دارایی ثابت در بخش راه‌آهن این کشور به ۷۶۴.۵ میلیارد یوان (حدود ۱۰۷.۷ میلیارد دلار آمریکا) رسید که نسبت به سال گذشته ۷.۵ درصد افزایش را نشان می‌دهد. داده‌ها نشان می‌دهد که در مجموع ۳۶۳۷ کیلومتر مسیر جدید در سال ۲۰۲۳ به بهره‌برداری رسیده است که شامل ۲۷۷۶ کیلومتر راه‌آهن پرسرعت می‌شود.

ذکر شده است که پیشرفت در ساخت زیرساخت‌های ریلی این کشور در سال گذشته، شامل تکمیل و بهره‌برداری از ۳۴ پروژه ریلی، راه‌اندازی خدمات در ۱۰۲ ایستگاه راه‌آهن و پیشرفت ۱۱۲ پروژه ریلی است که هنوز در دست ساخت هستند.

 

 

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

این مقاله رو با بقیه به اشتراک بذار:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *