به گزارش سایت ایران و چین به نقل از خبرگزاری آریا: روابط ایران و چین در یکی از شکوفاترین و پررونقترین دورههای همکاری اقتصادی، تجاری با افق روشن سرمایه گذاری بلند مدت قرار دارد اما نگاه سیاسی برخی منتقدان مانع از تحلیل درست این تحولات میشود. به گزارش سرویس اقتصادی آریا به نقل از شادا، مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به مطلب مورخ 1402/08/23 روزنامه تعادل با تیتر «جذب سرمایه چین با نفت، ملك و برق» و روزنامه کار و کارگر با تیتر« سرمایه گذاری چین در ایران فقط وعده است؟»در مورخ 1402/08/23 توضیح داد: در میان هشت شریک عمده صادراتی ایران، چین در جایگاه اول و در میان شرکای وارداتی ایران نیز چین در رده اول است و نشان از روابط عمیق و گسترده ایران با این کشور است.
به طور کلی، دولت سیزدهم، تقویت روابط دوطرفه بر اساس سیاست همسایگی و دیپلماسی اقتصادی را با کشورهای همسایه، دوست و همسو که از زمان آغاز به کار این دولت شروع شد، در راستای سرمایه گذاری های متقابل با کشورهای شریک و همسو آغاز کرده است. یکی از مهمترین این برنامه ها که اکنون اجرای آن نیز آغاز شده، سند جامع همکاری ایران و چین بود که در هفتم فروردین ماه سال 1400 در تهران امضا شد. این سند راهبردی برای بکارگیری ظرفیتهای دو کشور با هدف ترسیم چشمانداز همکاریهای متقابل بلندمدت در حوزههای مختلف اقتصادی و فرهنگی بسته شد. بر اساس این قرارداد 25 ساله قرار است، رقم 400 میلیارد دلار سرمایه توسط چین وارد ایران شود که به عقیده کارشناسان ظرفیت ایران برای جذب سرمایه چندین برابر این میزان است.
پیاده سازی و عملیاتی شدن پروژه های مربوط به توافق 25 ساله ایران و چین نیازمند مجموعهای از هماهنگی ها بین بخشهای دولتی و خصوصی کشور بود که نخستین گام در مسیر اجرایی شدن آن پس از سفر رئیس جمهور به پکن در تیر سال جاری انجام و کمیسیون مشترک ایران و چین در پکن برگزار شد. دومین گام با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر اقتصاد به عنوان رئیس کمیسیون مشترک و همچنین وزیر صنعت، معدن و تجارت و نیز معاونین برخی وزارتخانه های اقتصادی و معاون اقتصادی وزارت امور خارجه برداشته و مجموعه دیگری از توافقات بر روی پروژه های مشخص در بین بخش های دولتی وزارتخانه های متناظر ایران و چین برقرار و درباره جزئیات اجرای پروژه ها هم توافق انجام شد.
همچنین، در رابطه با بخش خصوصی هم شرکت های فعال بین دو کشور با موانعی مواجه بودند که موانع پیش روی آنها هم با دستورات ویژه در دولت رفع شد. در عین حال، بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط رایزن اقتصادی چین در ایران در سال 2022 سرمایه گذاری این کشور در ایران رشد 150 درصدی داشته که این میزان از رشد سرمایهگذاری، فراتر از حجم متوسط سرمایهگذاری چین در دیگر کشورهای بودهاست، در عین حال، طی سال 2022 همچنین قراردادهای امضا شده میان دو کشور در زمینه احداث پروژههای مشترک نیز در مقایسه با سال پیش از آن، ده برابر رشد داشته است.
به نظر می رسد، منتقدان دولت، قبل از هر اظهارنظری با مطالعه و جستجو در میان اخبار و آمارهای ارائه شده و آنچه به صورت ویژه در معرض دید عموم است، ابتدا اطلاعات عمومی و آماری خود را در خصوص مسائل کلانی چون دیپلماسی اقتصادی و عمومی کشور افزایش دهند تا اظهار نظرها و انتقادات به جای رویکرد صرفا سیاسی، جنبه کارشناسی داشته باشد.