محققان یک الگوریتم یادگیری ماشینی طراحی کردهاند که آشپزی چینی و سرخ کردن مواد غذایی روی آتش با تابههای چینی با دو دست را به رباتها آموزش میدهد.
به گزارش تجارت ایران و چین و به نقل از تک اکسپلور، رباتیک در زمینههای مختلف از جمله برخی از موارد کاملاً غیرعادی و عجیب، پیشرفتهای زیادی کرده است. اکنون نیز محققان مؤسسه تحقیقاتی “آیدیاپ”(Idiap) در سوئیس به همراه محققان دانشگاه “چینی هنگ کنگ”(CUHK) و دانشگاه “ووهان”(WHU) در چین یک روش مبتنی بر یادگیری ماشینی را برای آموزش رباتها طراحی کردهاند که مانند سرآشپزهای حرفهای به سرخ کردن غذا بپردازد.
بیشتر بخوانید:
تاکسی های رباتیک در پکن مجوز تردد گرفتند
طبق گزارشی که در خبرگزاری ایسنا منتشر شده است، “جونجیا لیو” یکی از محققان این مطالعه میگوید: کار اخیر ما تلاش مشترکی از جانب سه آزمایشگاه گروه یادگیری و تعامل ربات به رهبری دکتر “سیلوین کالینون” در موسسه تحقیقاتی “آیدیاپ” و آزمایشگاه رباتهای مشارکتی و همه کاره به سرپرستی پروفسور “فی چن کوک” و یک آزمایشگاه به رهبری پروفسور “میائو لی” در دانشگاه “ووهان” است.
وی افزود: این سه آزمایشگاه حدود ۱۰ سال است که با هم مطالعه و همکاری میکنند. ما علاقه خاصی به ساخت رباتهای هوشمند داریم که میتوانند برای مردم غذا تهیه کنند.
این پژوهش جدید امیدوار است که یک سرآشپز رباتیک ایجاد کند؛ چیزی که تاکنون دستیابی به آن بسیار دشوار بوده است.
“لیو” میگوید: در حالی که رباتهای خدمات خانگی به طور قابل توجهی در سالهای اخیر توسعه یافتهاند، ایجاد یک ربات سرآشپز در محیط آشپزخانه همچنان یک چالش بزرگ است.
آمادهسازی غذا و پخت و پز دو فعالیت مهم در خانه است و یک سرآشپز رباتیک که بتواند دستور العملهای دلخواه را دنبال و تهیه کند و به طور خودکار آشپزی کند، دور از ذهن نیست و یک تجربه سرگرمی تعاملی جدید را به ارمغان میآورد.
“لیو” و تیمش برای دستیابی به کارهای پیچیده در آشپزی مانند سرخ کردن روی شعلهی سرکش ابتدا باید یک مدل هماهنگی دو دستی معروف به “ترانسفورماتور ساختاری” را آموزش میدادند. آنها این کار را با استفاده از شبیهسازی از روی انسان انجام دادند.
“لیو” توضیح داد: این مکانیسم، هماهنگی را به عنوان یک مشکل انتقال توالی بین حرکات هر دو بازو در نظر میگیرد و یک مدل ترکیبی را برای دستیابی به آن اتخاذ میکند. بنابراین در این فرآیند، حرکت بازوی چپ با توجه به بازخورد بصری تنظیم میشود و حرکت بازوی راست نیز توسط مدل ترانسفورماتور ساختاریافته و از پیش آموزشدیده بر اساس حرکت بازوی چپ انجام میشود.
“لیو” اکنون امیدوار است که مدل جدید و بهبود یافته این تیم تحقیقاتی بتواند روزی رباتهایی را معرفی کند که میتوانند غذا را هم در خانه و هم در خارج از خانه بپزند. همچنین میتوان از آن در ساخت رباتهایی استفاده کرد که میتوانند کارهای دیگری را که نیاز به استفاده از دو دست دارد، انجام دهند. یکی از نمونههای خوب این رباتها، ربات پیتزاپز محبوب است.
“لیو” در پایان گفت: ما اکنون اطلاعات بهتر و عمیقتری را برای یادگیری حرکات شبیه به انسان در مهارتهای آشپزخانه مانند سیگنالهای بصری و “الکترومیوگرافی”(نوار عصب و عضله) در اختیار داریم.
نتایج این مطالعه در مجله IEEE Robotics and Automation Letters منتشر شده است.